Honor Charlotte Appleton

4 Februari 1879 - 31 December 1951

Honor Charlotte Appleton werd geboren in Brighton op 4 Februari 1879 en studeerde aan de South Kensington Schools, Frank Calderon’s School of Animal Painting en de Royal Academy Schools. Aan het eind van haar eerste jaar op de RA Schools, publiceerde zij The Bad Mrs Ginger (1902). Ze was een zogenaamd “nursery”–illustrator. Acht jaar later werd zij een professionele illustrator met de Blake’s Songs of Innocence (1910). Om in contact te blijven met haar tijdgenoten tekende zij zich in voor de cursus van Percy Bradshaw, de Kunst van de Illustrator, in 1917. Tijdens de volgende drie decennia illustreerde zij meer dan  honderdvijftig boeken.

Terwijl zij het meest bekend is door haar vroege illustraties voor de reeks ‘Josephine’, met teksten van Mevr. Cradock, maakte zij ook veel ander fijn werk. In de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw verwijderde zij zich van de ‘nursery’-onderwerpen door zich op de versies voor kinderen van literaire schrijvers uit de klassieke oudheid van George G Harrap te concentreren.

Honor Appleton stierf op 31 December 1951, en was het onderwerp van een herdenkingsshow die in Hove werd gehouden. De zeer succesvolle tentoonstelling die door Chris Beetles in 1990 werd gehouden was de allereerste sinds de herdenkingsshow; de begeleidende catalogus bevat verdere informatie over haar leven en werk.

Een opmerkelijke illustratie is deze:

Hier zie je een klein meisje met haar poppen spelen, terwijl twee van haar poppen in een seksuele houding op de grond verstrengeld zijn. Een ondeugend trekje van Appleton. De bovenste pop is een matroosje. Het  schijnt dat niemand ooit bezwaar heeft gemaakt over deze kostelijke scène, waarbij zelfs de andere poppen toekijken.

 

 [Prev]