De chromolithografie

 
 

De Lithografie of steendruk ontleent zijn naam aan het Grieks: lithos is steen en grafein of graphein betekent schrijven.

Het begon allemaal in 1796, toen de Beierse graficus en toneelspeler Alois Senefelder (1771-1834) de steendruk of lithografie uitvond.

 

Het is een zogenaamde vlakdrukmethode.Een Lithografie is een afdruk van een tekening op steen; vandaar ook de naam steendruk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigenschap dat water en vet (drukinkt is vet) elkaar afstoten en vette stoffen andere vette stoffen aantrekken.

Dit was een betere, snellere en goedkopere techniek voor het drukken van beelden dan de toen gebruikelijke hoogdruk (houtsnede en boekdruk) en diepdruk (gravure en ets).

 

 

De Chromolithografie is het resultaat van een kleuren-steendrukprocédeé.

De techniek werd in de jaren 30 van de 19e eeuw ontwikkeld door de Franse drukker Godefroy Engelman en was tot het einde van de 19e eeuw de populairste methode om kleuren-reprodukties (ook wel chromo's genoemd) te maken.

Voor elke te gebruiken kleur wordt een aparte steen geprepareerd, en deze worden in register over elkaar heen gedrukt (het kwam voor dat voor een enkele print dertig stenen nodig waren).

 Mijn chromo's