Sanne  van Havelte

Sanne van Havelte ] Hun Geheim ] Miek's moeilijkheden ] [ Hanna's vlucht ] Ietje's hongerkuur ] In de storm ] Het ene talent ] Toen kwam Tjeerd ] De rozen van Hofwijck ] De verloren melodie ] De verborgen fontein ] Voorspel in Florence ] Ontmoeting aan het meer ] Jils roeping ]

Hanna's vlucht


1936, 1e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Serie De goede kameraad
Omslag en bandtekening en illustraties Rie Reinderhoff


1949, 3e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Omslag en bandtekening van Hans Borrebach (
1e uitg. 1936)


ca. 1960, 7e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf

>> recensie  het Vaderland, 1 december 1936

Hoofdpersonen:
Hanna van Eek en Bob van Hemert

Inhoud:

Hanna, het artistieke, jongere zusje van Frans van Eek, maakt met haar achterneef Bob een vakantiereisje.

Bob en Hanna, twee jonge mensen die elkaar van kind af gekend hebben en altijd vriendschappelijk met elkaar hebben omgegaan, zijn uitgenodigd om een paar weken te komen logeren in de pastorie van een kleine Friese gemeente, waar Tim Huizinga na zijn huwelijk met Miek ter Hegge (lees "Mieks moeilijkheden") beroepen is.

Luchthartig als zij zijn en belust op uitgangetjes en pretjes, lijkt het hun beiden maar taai en vervelend daar in die negorij in het noorden -zoals ze het noemen- maar aan de andere kant zijn ze toch wel nieuwsgierig hoe ze Tim en Miek als dominee en domineese zullen aantreffen.

Al spoedig blijkt dat zowel Bob als Hanna hun oppervlakkige leventje meer dan beu.  zijn en mede door het buurjongetje Daantje - dat een grote rol in hun leven gaat spelen - komt een ommekeer bij beiden tot stand, die zij zelf niet voor mogelijk hadden gehouden.

Hoewel ze van elkaar houden, durft Hanna, hun lichtzinnige liefdesavonturen indachtig, een relatie met Bob niet aan. Daantje fungeert als Cupido…


Dit is het derde deel uit de zogenaamde serie van 13 boeken. Deze boeken vormen samen een geheel.

De personen van dit komen we in andere delen ook weer tegen.


De Nieuwe Rotterdammer Courant:

"Het boek heeft de kwaliteiten, die wij van het werk dezer schrijfster gewend zijn: een stevige compositie, levendige, soms van humor doortintelde verteltrant, een uitstekende, karakteriserende dialoog, gevoel voor natuurschoon, een gevoelsinhoud onder die feiten."

 

Stamboom familie Van Eek

 

terug

bronnen