Sanne  van Havelte

Sanne van Havelte ] Hun Geheim ] Miek's moeilijkheden ] Hanna's vlucht ] [ Ietje's hongerkuur ] In de storm ] Het ene talent ] Toen kwam Tjeerd ] De rozen van Hofwijck ] De verloren melodie ] De verborgen fontein ] Voorspel in Florence ] Ontmoeting aan het meer ] Jils roeping ]

Ietje's hongerkuur

 

1951, 3e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Omslag en bandtekening Hans Borreabch

1e druk is uit 1937
Serie
Opbloei
Omslag en bandtekening en illustraties Rie Reinderhoff

 

 

 

 

 


Hoofdpersonen:
Lex de Ridder en Ietje Huizinga

Inhoud:

In Utrecht, waar Bob en Hanna zich na hun huwelijk met Daantje gevestigd hebben, heeft Ietje Huizinga, dochter uit het grote, Friese domineesgezin, een betrekking als apothekersassistente.

Bij Bob en Hanna is zij altijd welkom, maar Ietje heeft meer vrienden: rijke kennissen, die royaal leven en veel geld uitgeven en Ietje, met haar kleine salaris, waar ook haar pensiongeld nog afgaat, kan daar niet tegenop.

Of zij moet haar vrienden laten schieten -wat zij niet graag wil -of zij moet meedoen, vindt zij en het gevolg is dat zij zich al aardig in de schulden gestoken heeft en zich o.a. een mooie bontjas heeft aangeschaft die nog afbetaald moet worden.

Hoewel zij voelt dat het beter is de band met de vrienden wat losser te maken, daar ze steeds dieper in de zorgen komt te zitten, is ze daar nog altijd niet toe kunnen komen, totdat een opmerking van Lex de Ridder, die ze bij Bob en Hanna ontmoet, haar de ogen opent.

Dan breekt ze ook alles achter zich af en met echt Friese koppigheid en doorzettingsvermogen, zonder iemand te raadplegen of er in te kennen, zoekt ze zelf een weg om binnen enkele maanden van haar schulden af te komen.

Dat zij daarmee haar gezondheid op het spel zet, realiseert zij zich niet

Dit is het vierde deel uit de zogenaamde serie van 13 boeken. Deze boeken vormen samen een geheel. De personen van dit komen we in andere delen ook weer tegen.

Ietje is de zus van o.a. Tim, Tjeerd, Doede, Juultje en Jappe, zie stamboom.


Recensies

Boekenschouw 1937:

"De manier, waarop de jonge apothekersassistente Ietje Huizinga, na zich door den omgang met meer gefortuneerde kennissen in schulden te hebben gestoken, zich aan een ontluikende liefde onttrekt om elders te gaan werken en te sparen om die schulden te betalen, is boeiend en prettig, soms een beetje gevoelig, verteld. Tenslotte komt het ook met die liefde natuurlijk wel in orde. Een boek voor wat oudere meisjes."


Marie Schmitz in de Nwe Rott. Crt:

"Iets als een wensdroom van een romantisch meisjeshart en daarom, en niet minder door zijn rake en vaak geestige schrijftrant, een verhaal, dat velen boeien zal."

 

Eindhovens Dagblad (1937):

"We hebben vorig jaar van deze schrijfster al eens gezegd, dat haar boeken op de vele werken voor oudere meisjes, die meestal een beetje te mondain zijn, en zoo weinig aan de realiteit beantwoorden, een gunstige uitzondering maken.
Ook dit boek geeft meer dan een vlot en gezellg verhaal met de noodige spanning, het is een stukje leven van jonge menschen, zooals we ze allen kennen,  en daarom ook begrijpen, en het heeft daarenboven nog een paedagogischen inslag."


Leidsch Dagblad (1937)

"Weer zo'n bijzonder aardig en knap boek. Dit boek getuigt opnieuw van haar heldere kijk op meisjes, het doorgronden van hun karakters en haar talent om wat ze ziet ook goed weer te geven.
De uitwerking die deze tijd van grote armoede op Jetje heeft gehad is uitmuntend en logisch weergegeven en prachtig eindigt het boek met de avond vóór het huwelijk, te zuiver en fijn om te citeren."

recensie  het Vaderland, 25 november 1937

Stamboom familie Huizinga

 

 

terug

bronnen