De kleine Lord
-

Frances Hodgson Burnett

Geïllustreerd 7e Uitgave 1894

Arnhem -
Gebr. E. en M. Cohen - Nijmegen

Uit het Engelsch

Snelpersdruk M.C. Bronsveld   - Wageningen

317 pagina's en 2 pagina's uitgeversreclame

oorspronkelijke titel en jaar van verschijning:

Little Lord Fauntleroy

1886

 

 


Wat was er aan de hand met dit boek, dat het ook direct werd opgemerkt buiten het Engels taalgebied? Wat een enorm invloed moet dit boek gehad hebben vooral op moeders wereldwijd, die massaal hun zoontjes de haren krulden en ze in fluwelen pakjes met kanten kragen staken. Men spreekt later zelfs van een 'Kleine Lord-effect'.

Dat het boek  bleef voortbestaan was vooral te danken aan de volwassen lezer(es). De Victoriaanse vrouw en moeder gaf zich graag over aan dit wensvervullend verhaal. Het was wat we nu eigenlijk zouden noemen een  'kasteelroman', maar dan wel één van de betere soort.

Een wensvervulend boek, dat de lezer de illusie schenkt dat het ook voor hem nog eens is weggelegd uit te stijgen boven het eigen armzalige bestaan.

Uitgezonderd de armoedige omstandigheden waarin Cedric leeft, heeft hij werkelijk alles mee. Zijn schoonheid, zijn gouden krullen, intelligentie, voorbeeldige karakter dapperheid en welbespraaktheid. Adel verloochent zich niet!

De overleden vader van Cedric, zoon van een Engelse graaf,  had een huwelijk ver beneden zijn stand gedaan met een arme, maar knappe gouvernante. Dit was de reden waarom hij door zijn vader was onterft. Cedric groeit na de dood van zijn vader op met zijn moeder in Amerika.

Als hij zeven jaar oud is, hoort hij dat hij erfgenaam is geworden van de rijke oude graaf in Engeland. De kleine lord wordt, zonder zijn moeder, overgeplaatst naar het kasteel van zijn grootvader die bekend staat als een knorrige, harteloze man. Maar Cedric weet hem direct voor zich te winnen en leert snel de hoffelijke gebruiken.

Terwijl Cedric zijn best doet om zijn moeder weer te kunnen zien, heeft zijn grootvader andere zorgen. Een vrouw meldt zich met haar zoon en zij claimt dat haar zoon de rechthebbende erfgenaam is. Hij zou de  zoon zijn uit een stukgelopen huwelijk van de oudste zoon van de graaf...

Gelukkig komen de oude vrienden van Cedric, die de hele geschiedenis in de krant volgen, spoorslags over vanuit Amerika. De vrouw wordt alles bedriegster ontmaskerd. En nu is de Engelse graaf ook van harte bereid om de moeder van Cedric te accepteren en waarderen.

 

 

 

Burnett, Frances Hodgson

Burnett, Frances Hodgson

Frances Hodgson (1849-1924) werd geboren in Manchester, Engeland. Haar vader overleed toen ze drie jaar was. Toen ze 16 was, verhuisde ze met haar familie naar Amerika. Daar ontmoette ze dr. Swan Burnett, met wie ze trouwde toen hun zoon al zeven jaar was. Het gezin vestigde zich in Washington. Ook kwam ze nog vaak in Engeland, waar ze een tweede huis in Kent had. In 1898 scheidde ze van haar man en hertrouwde met de acteur Stephen Townsend. Ze overleed in 1924 op 75-jarige leeftijd in haar huis op Long Island, New York.

Burnett had verschillende verhalen op haar naam staan, toen ze aan The secret garden (De geheime tuin) begon te werken. Het boek verscheen in 1911 en zou haar meest bekende verhaal worden, naast De kleine lord (Little Lord Fauntleroy (1888) en De kleine prinses (The little princess) (1907). In deze boeken verwerkte zij haar jeugdervaringen. Burnett publiceerde verder nog boeken voor volwassenen en toneelstukken. De geheime tuin is in 1993 verfilmd.