Boekenmuseum

Jeugdliteratuur - Kinderboeken - Alice in Wonderland

         
   
    zoeken
   


Alice in Wonderland

links

 

       

  Alice in Wonderland - Lewis Caroll

(Alice's adventures under ground)

Dit manuscript is één van de meest gekoesterde schatten van 'the British Library'. Het is de originele versie van Alice's Advertentures in Wonderland, geschreven door Lewis Caroll, pseudoniem voor Charles Dodgson, een wiskundige te Oxford.

Dodgson was gek op kinderen en raakte bevriend met Lorina, Alice en Edith Liddell, de jonge dochtertjes van de deken van Christ Church, Oxford
Op een zomerdag in 1862 tijdens een boottochtje, vermaakte hij de kinderen door een verhaal te vertellen over Alice, die door een konijnenhol binnen te gaan, in een betoverde wereld terecht kwam.

De tien jaar oude Alice was zo verrukt van het verhaal, dat ze Charles vroeg het voor haar op te schrijven. Het kostte wel even wat tijd om het verhaal in keurig  handschrift, compleet met de 37 tekeningen, neer te schrijven. Uiteindelijk ontving Alice het 90 pagina's tellende boek, opgedragen aan 'een geliefd kind, ter herinnering aan een zomerdag', in november 1864.

Aangespoord door vrienden om het verhaal te publiceren, herschreef Dodgson het en breidde het uit. Verwijzingen naar privé-zaken haalde hij er uit en hij voegde twee hoofdstukken toe. De gepubliceerde versie was geïllustreerd door John Tenniel.

Vele jaren later was Alice door omstandigheden gedwongen het kostbare manuscript te laten veilen. Het werd opgekocht door een Amerikaanse verzamelaar, maar het keerde terug nar Engeland in 1948, toen het werd aangeboden door een groep Amerikaanse weldoeners aan de British Library, uit waardering voor de rol van het Britse volk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Het origineel is integraal te bekijken op de site van de British Library. Het betreft hier een doorbladerbaar boek.

Aan het einde van zijn manuscript tekende Dodgson een portretje van de "echte" Alice, naar een foto van haar op haar zevende. Hij moet niet tevreden geweest zijn met het resultaat, want hij plakte er de echte foto overheen. De verborgen tekening werd ontdekt door de Canadese wetenschapper en latere biograaf van Carroll, Morton Cohen.


klik op de foto om de verborgen tekening te ontdekken

bron: www.bl.uk

   
     
      20-09-2010
gam hoving