Boekenmuseum

Literatuur - Middeleeuwen - Hebban olla vogala

         
   
    zoeken
   


     

Uitgeverij Campagne te Tiel

Deze uitgever heeft aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw een groot aantal zeer verzorgde kinderboeken uitgeven tussen  1872 en 1914. Het eerste en het laatst gepubliceerde boek waren van de hand van veelschrijver J.J.A. Gouverneur, destijds beter bekend als oom Jan.

De stichter van de uitgeverij is Cornelis Campagne, die zich in 1818 als boekhandelaar in de Weerstraat te Tiel vestigt. Een jaar later wordt dan het eerste boek uitgegeven. De drukkerij loopt goed en langzamerhand geniet deze steeds meer bekendheid en op 5 april 1828 wordt Campagne als stadsdrukker benoemd.

In 1849 gaat de drukkerij over in handen van de zoons Cornelis Albertus en Hermann Carl Anton. Deze zoons bouwen vooral het wetenschappelijk fonds uit.

Eind 1853 komt er een eind aan de samenwerking en gaat ieder zijns weegs.
C.A. Campagne gaat zich bezighouden met de drukkerij en H.C.A. Campagne ontfermt zich over de uitgeverij en de verzendboekhandel. Er was tussen de broers namelijk onenigheid over het uitgeven van antikatholieke pamfletten en boeken.

Bij de uitgeverij komt in 1869 Cornelis Jan, de zoon van H.C.A., in dienst. Hij is dan achttien jaar en heeft niet gestudeerd en is ook niet geÔnteresseerd in de wetenschappelijke uitgeverij. Hij houdt zich liever bezig met leuke verkoopbare boeken.

Uitgeverij H.C.A. Campagne wordt omgedoopt in H.C.A. Campagne en Zoon en onder die naam wordt in 1872 het eerste kinderboek uitgeven:

Ver over zee: merkwaardige ontmoetingen ter zee en ter land van J.J.A. Gouverneur.

Zoon Jan Cornelis heeft duidelijk een voorliefde voor kinderboeken. Via Engelse drukkers worden de boeken uitgegeven met prenten in steendruk, de zogenaamde chromolithografieŽn.

Het worden prachtige prentenboeken van groot formaat, altijd met een in kleuren gedrukte omslag en vier of meer kleurenprenten met korte Nederlandse tekst.
Het allerlaatste kinderboek wordt in 1914 uitgegeven. Het is een heruitgave van het eerst uitgegeven kinderboek.

Eind 1919 viert Jan Cornelis zijn vijftig jarig jubileum, nadat de zaak inmiddels naar Amsterdam verhuisd is. In 1922 overlijdt hij, na eerst zijn boekenfonds verkocht te hebben. Hij had geen kinderen die hem konden opvolgen.

Dit betekent het einde aan de geschiedenis van uitgeverij Campagne.

Onder de titel "Het Tooverkabinet van Campagne Tiel" zijn tot en met 10 april 2005  "100 vergeten kinderboeken" te bezichtigen in het Streekmuseun te Tiel.

(gebruik gemaakt van o.a. "Vergeten Cultuurdragers, de Tielse Uitgeversfamilie Campagne 1819-1919"  van  J. Landwehr)

naar boven

   
     
      20-09-2010
gam hoving