Voorspel in Florence


1958, 1e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Omslag en bandtekening van Rein van Looy


ca. 1970, 3e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf


1970
Witte Raven M 231
Herson

 

Hoofdpersonen:
Job van Hemert en Willemijn van Lelieveld

Inhoud:

Willemijn gaat als reisleidster naar Florence en belooft om daar uit te kijken naar de van huis weggelopen zoon van een kennis. Ze ontdekt hem al gauw en ontmoet hem na de reis ook zo nu en dan maar pas na enkele jaren vinden ze elkaar voorgoed.

Willemijn is het jongere zusje van Ron van Lelieveld, gaat als stewardess mee met een bus naar ItaliŽ. Het betreft een cultuurreis, begeleid door Dokkie, een gepensioneerde arts.

Willemijn heeft beloofd om in Florence uit te kijken naar de zoon van kennissen, Job, de zoon van Hanna en Bob, die kwaad van huis is weggelopen. Ze ontdekt Job al snel en probeert hem te helpen.

Ook Dokkie neemt Job onder zijn hoede. Job zoekt echter naar zijn bestemming en heeft het daarmee nogal moeilijk.

Ook na de reis ontmoeten Willemijn en Job elkaar met tussenpozen, en elke keer krijgt Job van Willemijn een geestelijke duw. Ook Dokkie speelt voor hem een belangrijke rol.

Wanneer Job met zichzelf in het reine is gekomen, zoekt hij tijdens de vakantie Willemijn op in Zwitserland.


Dit is het elfde deel uit de zogenaamde serie van 13 boeken. Deze boeken vormen samen een geheel.

De personen van dit komen we in andere delen ook weer tegen.

 

stamboom

 

Flaptekst bij eerste druk:

Aan de bekende serie meisjesromans van Sanne van Havelte is een nieuw deel toegevoegd: Voorspel in Florence.
De titel zegt het reeds: het eerste gedeelte van het ver- haal speelt in het prachtige Florence, waar Job van Hemert, een zoon van Bob en Hanna, artistiek aangelegd als hij is, rondscharrelt tot hij bemerkt dat hij niet van de wind kan leven.
In Florence komen ook Willemijn -die haar vacantie benut om als stewardesje met een gezelschap mee te gaan dat per bus een kunstreis naar ItaliŽ maakt- en niet te vergeten "Dokkie", de reisleider, een rustend geneesheer, die een vertrouwd en toegewijd vriend wordt.
Zij drieŽn vormen de hoofdpersonen van het verhaal, dat zijn voortzetting vindt in Amsterdam en het Gooi en in Lugano.
Het lijdt geen twijfel of dit nieuwe boek van Sanne van Havelte zal haar reputatie nog vergroten. Immers, uit een, recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat "Sanne van Havelte de meest geliefde schrijfster is voor meisjes van 15-11 jaar".

Stamboom familie Van Eek