De verloren melodie


1951, 1e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Omslag en bandtekening van Hans Borrebach


1969, 5e druk
Amsterdam, Van Holkema en Warendorf
Omslag Sacha en bandtekening van Hans Borrebach

 

Hoofdpersonen:
Jappe Huizinga en Ronnie van Lelieveld

Inhoud:

De familie van Lelieveld, die bij het huwelijk van Maddie en Tjeerd aanwezig was, maakte bij die gelegenheid kennis met Jappe, de jongste zoon uit het Friese domineesgezin Huizinga en sindsdien was Jappe een trouwe huisvriend, tot de vriendschap van hem en Ronnie plotseling verbroken wordt.

Na een traumatische gebeurtenis kost het haar moeite om haar toekomst uit te stippelen;  ze weet niet goed wat ze wil met haar leven, en wat voor baan ze moet kiezen. De Franse taal spreekt haar wel aan, en ze besluit met haar tante een taalcursus te gaan volgen in Frankrijk.

Daar ziet ze haar jeugdvriend Jappe terug, die het lukt haar het vertrouwen in het leven terug te geven. Hierdoor houdt ze niet meer krampachtig vast aan het verleden en kijkt ze met vertrouwen uit naar de toekomst, met Jappe.


Dit is het negende deel uit de zogenaamde serie van 13 boeken. Deze boeken vormen samen een geheel.

De personen van dit komen we in andere delen ook weer tegen.

 

stamboom

Nieuwsblad v. Z.-Holland en Utrecht:

"Het is een verhaal dat de lezeressen zal boeien. Het speelt voor een belangrijk deel in Frankrijk en de hoofdpersonen zijn rasechte Nederlanders, geŽntoureerd door een internationaal gezelschap jonge lieden, die allen levendig en kernachtig geschilderd zijn. Dit is geen boek dat dweept met onbestaande, ideaal levende mensen. Het is de beschrijving van de jeugd zoals die thans is, met alle spanningen en moeilijkheden, met alle onbesuisdheden en goede kwaliteiten.
Dit is een eerlijk boek, dat bestemd is voor hen, die in een gevoelige leeftijd verkeren. Een leeftijd waarin zij denken alles reeds te weten en van niemand gezegd willen worden. Het is gunstig dat de jeugd via dit prettige, rustige verhaal zo ongemerkt op de werkelijke inhoud van het leven wordt gewezen."

Chr. Hist. Nederlander:

"De verloren melodie is nu eens een boek dat wij hartelijk kunnen aanbevelen.
Wat dit boek zo bijzonder aantrekkelijk en aanbevelenswaard maakt, is de milde levenswijsheid, die uit dit boek spreekt.
De schrijfster heeft de hoofdpersoon Ronnie van Lelieveld zo echt en ongekunsteld voor ons gete- kend, dat zij een figuur is geworden, ons uit het hart gegrepen, omdat haar strijd met haar geweten om Jappe Huizinga zo eerlijk en oprecht is."
 

Stamboom familie Huizinga