Rie Cramer

enige boekbanden

.

Rie Cramer werd op 10 oktober 1887 in Soekaboemi geboren.

Zij was leerlinge van 'Kunstoefening' te Arnhem en de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag tussen 1905 en 1907 o.l.v. W.A. van Konijnenburg, J.G. veldheer en Th. van Hoijtema.

Zij woonde en werkte o.a. in Arnhem, Den Haag, ItaliŽ tot 1928 en Mallorca. Tijdens de zomers in de oorlogsjaren ging Rie en haar vrienden de Verbeeks naar Blaricum, Laren of Nunspeet. Na de oorlog wilde zij weg uit Den Haag en huurde kamers in huize "de Egelantier" in Laren waar zij 8 jaar woonde. Daarna vertrok zij op achtenzestigjarige leeftijd naar Mallorca. Toen zij terugkeerde naar Nederland kreeg zij een nieuw onderdak bij Eefje van Stolk, in het huis 'La Planaz' op de Torenlaan.

Rie Cramer tekende, etste, lithografeerde, en illustreerde kinderboeken o.a. sprookjesboeken van Hans Christiaan Andersen. Zij schreef kinderboeken, romans, maakte ook affiches en schreef toneelstukken.

Zij overleed in 1977 op 89-jarige leeftijd in het rusthuis voor kunstenaars 'Rosa Spier' in Laren.

In 1906 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij De Haan - Van meisjes en jongetjes. Vanwege het grote succes volgde Van jongetjes en meisjes hier direct op.

Haar inspiratiebron moet in Engeland gelegen hebben, hoewel niet met zekerheid is vast te stellen welk boek dit betrof.

In de jaren die hierop volgden illustreerde Rie Cramer een boek van Andersen, een Moeder de Gans en een Gebroeders Grimm-uitgave. Enkele jaren later startte ze een intensieve samenwerking met Nienke van Hichtum.

Hierna volgde een reeks van honderden boeken die ze schreef en/of illustreerde. Veel van haar boeken verschenen bij uitgeverij De Haan die in 1929 zijn kinderboekenfonds over deed aan Van Goor en Zonen.

Ze was een ongelooflijk productieve kunstenaar van wiens hand ook nog enige prenten in het Rijksmuseum hangen.

In 2006 is het een eeuw geleden dat Rie Cramers eerste prentenboek uitkwam: Van meisjes en jongetjes. Ter ere hiervan is in het Veluws Museum Nairac te Barneveld de overzichtstentoonstelling 100 jaar Rie Cramer: feest van herkenning! te zien van 17 juni t/m 28 oktober 2006.

Bekijk hier Dommie Dik

 [top]