Emmy van Rhoden

Emmy van Rhoden is het  pseudoniem van Emilie Friedrich-Kühne (1832-1885).

Der Trotzkopf werd pas na haar dood uitgegeven en het leven van de romanfiguur lijkt sterk op dat van haar dochter Else Wildhagen. In het Nederlands verscheen dit boek onder de titel Stijfkopje op school. Niet haar moeder maar Else zelf schreef twee vervolg deeltjes: Trotzkopf Brautzeit (Stijfkopje verloofd) en Aus Trotzkopfs Ehe (Stijfkopje getrouwd).


 
Het laatste deel, Stijfkopje grootmoeder, schreef een Nederlandse vriendin van Else: Suze La Chapelle Roobol. In 1904 kwam dit deel in Nederland uit. Pas later verscheen een vertaling in het Duits.

 

 

Stijfkopje

  Stijfkopje
door Emmy van Rhoden
naar het Hoogduitsch door M.A. de Goeje
illustraties van Wilm. Steelink
1e druk 1883

De Stijfkopje-serie (Der Trotzkopf) werd geschreven door Emmy van Rhoden (1832-1885) en bestond uit drie delen. Het eerste deel verscheen in 1885, dus na het overlijden van de auteur.
Dochter Else van Wildhagen en de Nederlandse schrijfster Suze la Chapelle Roobol zetten de reeks voort met een vierde deel: Stijfkopje als grootmoeder. Dit was het einde van de Stijfkopje-serie.
In Nederland verscheen in 1883 Stijfkopje op school bij uitgeverij Brill.
De boeken zijn in zeer veel talen verschenen.

De Stijfkopje-boeken werden enthousiast ontvangen door de critici.
 

Deze boeken geven 'een goede opvoedkundige stichting welke niet in vervelend gemoraliseer tot uiting komt en worden vanwege de vele levenswijze woorden van ganscher harte aanbevolen'.

Korte inhoud:

De hoofdpersoon heet eigenlijk Ilse Macket, maar wordt vanwege haar koppig en opstandig karakter Stijfkopje genoemd.
Ilse wordt door haar stiefmoeder naar kostschool gestuurd, in de hoop dat ze daar manieren zal leren. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot!
Maar als Ilse thuiskomt is ze toch een nette jongedame geworden en verlooft zij zich.

Er zijn ook nogal wat imitaties oftewel (vrije) bewerkingen van Stijfkopje verschenen.
Onder andere van Annie van Luyken, Mieke van Kleef, Maud Scharff, Til van Halen, Ankie Aalders, Annie van Aalst en Johanna Laresse.

De laatste drie zijn synoniemen voor Henricus Petrus van den Aardweg.
Hij schreef 13 Stijfkopjes met titels als Stijfkopje wil naar Madrid, Stijfkopje onder de palmen, Stijfkopje weer thuis, Stijfkopje's wereldreis, en Stijfkopje's wensen en dromen.
Op de kaft van het laatstgenoemde boek zie je Stijfkopje zelfs op kunstschaatsen!

Van de oorspronkelijke boeken is dan niets meer terug te vinden.